Sunday, 30 March 2014

AKP'nin oyları nereden nereye?

Bu ülkenin iktidar partisinin karşısındaki grup olarak farklılığımız objektif bir şekilde halkın bize sunduğu sandık sonuçlarını analiz edip bundan sonraki stratejilerimizi buna göre belirlemek olmalı. Bazılarınız havluyu atıp ülkeyi terk etmeyi düşünebilir, bazıları için ise bu tablodan çıkan tek alternatif yeniden sağda güçlü bir oluşum kurulmasını sağlamak ve onun içinde yer almak olabilir. Bizim ailecek Kanada'dan dönme ihtimalimiz zayıf bu aralar ama asıl önemli olan Türkiye'de sizlerin ne yapacağı...

Ben sadece bu tabloya bakarak gördüklerimi söylemek istedim. Burada AKP'nin en önemli başarısının 2002 yılında AKP dışındaki sağ partilere giden oyların neredeyse tamamını eritmiş olması. 2002 yılında %25 civarı olan bu oran, 2014 yerel seçimleri itibari ile %3'e düşmüş. Bu %25'lik rakamın içinde 2002 seçimlerinde çeşitli şaibelerle %7 civarı oy alan Genç Part'nin kayboması ile tekrar MHP'ye dönen bir kısım oy var. 


Bu kısa analiz ve blog yazısının bir amacı da Cemaat oylarının ne kadar olduğunu merak edenler için benim hesaplarımı göstermek. AKP sağdaki diğer partileri eritip yoketme planlarını büyük ölçüde 2011'de tamamlamıştı zaten. 2011'den bu yana bir %0.5'lik kayma daha olmuş, ki bunun büyük çoğunluğunun AKP yönüne gittiğini tahmin eder, ve de AKP'nin şu anda geldiği noktayı değerlendirirsek, Cemaat'in oyları %5 civarıymış gibi bir sonuca varıyorum ben.  Bu oyların bir kısmı Saadet Partisine gitmiş görünüyor.

Peki Gezi olaylarına, yaşanan herşeye, ülke olarak neredeyse bölünme noktasına gelmemize rağmen neden sadece Cemaat oyları çıkmış görünüyor AKP'den. Bence bunun ana kaynağı ekonomi ile ilgili genel algı. Hala insanlar Türkiye'nin ekonomisindeki başarıyı AKP'nin mucizesine bağlıyorlar. Benim sağda solda 2000-2012 yılları arasında zaten dünyada GDP sıralamasında bizim altımızda olan ülkeler %185 büyümüş, biz ise %196... yani bu o kadar da abartılacak bir başarı değil. Tayyip "mucizesi" olmasa da bu ülke batmayacaktı, gelecekte de batmayacaktır desem de pek anlatamıyorum.

Yukarıdaki tabloda yer alan sonuçlar 31 Mart 2014 01:00 itibari CNNTurk sayfalarında yayınlanan ve sandıkların %80 civarı açılmış olduğunun ilanı ile yayınlanmış olan oranlardır. AA'nın seçim sayfasında ciddi hesap hataları gördüm. Onun için bu rakamlara göre bir analiz yaptım.. Ama Excel tablosu hazırda bekliyor. Yarın kesin sonuçları da ekleyip ona göre konuşabiliriz...
  • Not: Tablo'da 2004 yılında Etnik Kürt Kimliğe dayalı partilerin oylarının %1'e düşmüş gibi görünmesinin sebebi o yerel seçimlerde DEHAP ve SHP'nin işbirliği yapmış olmasndan dolayı. O oylar geçici olarak Sosyal Demokrat ve Sol oyları yükseltmiş gibi görünüyor ama belli ki bu işbirliğine tepki oyları da olmuş ve bir kısmı AKP ve diğer sağ partilere yönelmiş o dönemde. yoksa Etnik Kimliğe Dayalı Politika yapan partilerin %7 civarı bir oyları var gibi görünüyor.
_______________________________________________________________________________________

And here's the english version of the same analysis I've shared above. It explains how distribution of the votes have changed since 2002 (which is the first year AKP came to power). These results are based on what had been reported on CNNTurk.com at 1 am with 80% of the ballots in. Note that AKP had a higher percentage of votes in the early hours of the vote count (if some of you have seen slightly higher totals for AKP, that is why). The results in the morning, with 98% ballots counted, is very similar to what I had in my table at 1 a.m. so I haven't updated it yet as of 9 am in the morning Turkish time.


2 comments:

  1. Bu tabloyu değiştirebilecek ve AKP'nin tek başına iktidarının önüne set çekecek en yakın olgu DP'nin Menderes mirasını (AKP de bu yapıya dayanmaya çalışıyor) hatırı sayılır biçimde devralmasıdır. Bir diğer çözüm Anadolu'yu kültürel anlamda kalkındırmak. Okuma konusunda geliştirmek. Sivil topluma büyük iş düşmekte.
    Sonuçta kemikleşmiş bir yapıdan demokrasi üretilemeyeceği açık.

    ReplyDelete
  2. Ataman Bey, ben de sizinle aynı şeyi düşündüm uzaklardan seçim sonuçlarını takip ederken.. Bugün büyük kentlerde Demokrat Parti yokolmuş gibi görünse de, parsel parsel belli noktalarda hala çok güçlü bir "marka" olarak kaldıkları belli AKP'ye kayabilecek oylar arasında. Ve işin diğer kısmı da sevgili eşim, bu bloğun Basri'sinin de (sizin de) önerdiğiniz gibi yeniden bir köy enstitüleri tarzında (resmen o yapılanma ile olmasa da) bir seferberlik. Gerçi köy mü bıraktılar ülkede diye de sorası geliyor insanın ama önerileriniz ben de katılıyorum.

    ReplyDelete